چرا عروسها لباس سفید میپوشند؟
تاریخچه لباس سفید عروسی
تصور کنید مگان مرکل عروس خاندان سلطنتی انگلیس قبل از عروسی سلطنتی مقابل لباس عروس سفید و بلند خود ایستاده باشد و به آن نگاه کند. سپس به جای لباس سفید تصمیم بگیرد لباس حنایی رنگی که دامن کوتاه آن با جواهرات گران قیمت مزیّن شده بر تن کند و روز بعد با لباس حنایی در انظار ظاهر شود. این اتفاق ممکن بود شوکه کننده ترین رخداد مد و فشن در سال ۲۰۱۸ باشد، در حالی که چنین پوششی در خاندان سلطنتی برای لباس عروس در سالهای پیش بسیار رایج بود. پس چه اتفاقی افتاده که این لباس جای خود را به پیراهن سفید بلند داده است؟
تابو شکنی ملکه ویکتوریا
در طی چندین قرن، زنان زیادی در سراسر دنیا لباس سفید را به عنوان لباس عروسی خود انتخاب کرده بودند. تا سال ۱۸۴۰ که ویکتوریا رسما لباس سفید را به عنوان لباس عروسی خود معرفی کند، کسی لباس سفید را به رسمیت نشناخت. ملکه ویکتوریا از یک لباس ابریشمی سفید در عروسی خود به شاهزاده آلبرت رونمایی کرد. او با پوشیدن خز ساده، گلدوزی طلایی و رنگهای غنی که در میان اشراف در آن زمان معمول بود، از کالسکه پیاده شد، با پیراهنی سفید و زیبا که با تور سفید تزیین شده بود. زیبایی این لباس شگفت انگیز با تاجی با شکوفههای نارنجی که جایگزین تاج جواهر نشان ملکه بود دو چندان شد.
با این حال، هنگامی که مراسم عروسی آغاز شد و میهمانان دور هم جمع شدند، همه چیز را نا امید کننده یافتند. چه بر سر شکوه و جلال سلطنتی آمده بود؟ تا آن زمان عروسی سلطنتی بیشتر در مورد نمایش ثروت و قراردادهای سیاسی بود تا عشق، بنابراین خانوادهها نوعاً از این فرصت استفاده کردند تا ثروت خود را از طریق این مراسم به نمایش بگذارند. کمی قبل تر، پرنسس شارلوت در سال ۱۸۱۶ یک پیراهن نقرهای گلدوزی شده با صدف و گل به تن کرد که گفته میشد هزینهای معادل با ۱۰۰۰۰ پوند (معادل ۱.۳ میلیون دلار امروزی) بر تن داشته است. با نشان دادن لباس ساده سفید، به نظر میرسید که ویکتوریا قصد تابو شکنی دارد. این کار به نوعی نمادین به حساب آمد. ویکتوریا خواست با تلقین حس سادگی و متانت، به مردم کشور نشان دهد که تصمیم دارد مملکت را نیز به همین سبک اداره کند.
چرا سفید؟
اما چرا سفید؟ دلایل متعددی در پشت این قضیه وجود دارد. ملکه ویکتوریا، دانست که این کار او در سراسر جهان بازتاب خواهد شد، از این رو تصمیم گرفت لباسی با توری دست ساز را از روستایی کوچک خریداری کند تا از تجارت پارچه آن منطقه که در حال افول بود حمایت کند و به این صنعت رونقی تازه ببخشد. او معتقد بود که رنگ سفید بهترین راه برای نشان دادن هنر سازندگان این پارچههای توری است.
همانطور که پیشبینی میشد، ماهها در مورد لباس او صحبت شد. خبر این لباس ساده و دلربا در سرتاسر جهان پیچید و تا چندین ماه خبر آن ستونی در نشریات مختص فشن و بانوان را اشغال کرد. در سال ۱۸۴۰ در کتابی ضمن اشاره به لباس ویکتوریا نوشته شد که:
“سفید همان رنگیست که پاکی و خلوص دخترانه را به تصویر کشد. و باید به عنوان رنگ دختران جوان انتخاب شود.”
ناگفته نماند که ازدواج ویکتوریا با شاهزاده آلبرت صرفا نمایشی از عشق و زنانگی بود. یکی از دلایلی که ملکه ویکتوریا از جواهرات خانوادگی، پارچههای سنگین و رنگهای رویال اجتناب میکرد، این بود که او میخواست به عنوان زنی که عاشق شوهرش است با آلبرت پیمان ازدواج ببندد نه یک ملکه.
رواج لباس عروس سفید
با این حال، پیراهن سفید در ابتدا به این دلیل که نماد قلب پاک بود، معرفی نشد. در آن زمان، اغلب زنان تمایل داشتند در روز ازدواج لباسهای خود را بپوشند، و تنها طبقه مرفّه بودند که توانستند لباسهای فاخر و زیبای سفید و نو بپوشند. خرید لباس سفید به عنوان لباس عروس بسیار غیرعملی به نظر میرسید. با توجه به خوردن غذا و نوشیدنی، رقص و دسر و کارهای مختلف، لباس سفید به راحتی در همان یک شب کثیف شد و دیگر قابل استفاده نبود و باید به دور انداخته شد. هیچ زن کارگری قادر به خرید چنین لباسی نبود! حتی یک بار نشریه ای پیشنهاد کرد که عروسها لباس سفید را از جنسی انتخاب کنند که قابل رنگ کردن باشد تا بتوانند از آن در برنامههای دیگر استفاده کنند.
لباس سفید عروسی همچنان در خانوادههای عادی رایج نشده بود و مختص ثروتمندان بود. تا اینکه هالیوود در این قضیه دخیل شد و تمامی عروسها را در فیلمهای خود با لباس سفید توری به نمایش گذاشت و مانند بسیاری از چیزهای دیگر، فرهنگ پوشش سفید عروس را نیز در سرتاسر جهان جا انداخت. با این حال حتی امروزه، عروسها در بسیاری از فرهنگهای مختلف، رنگهای مختلفی میپوشند. برای مثال در چین و هند لباسهای قرمز به عنوان نماد شانس موفقیت و موقعیت استفاده شود. عروسهای سنتی نیجریه به لباسهای زیبا و با شکوه رنگی تمایل دارند و لباسهای عروسی در غنا از زوج تا زوج متفاوت است و لباس عروسهای مالزی معمولاً بنفش یا صورتی هستند.
با پیاردو همراه باشید.