مراسم عروسی یهودیان
مراسم عروسی یهودیان
آیین یهود، ازجمله ادیانی است که پیروانش را از ازدواج کردن با افراد بیگانه بر حذر میکند. در بخشهای مختلف کتاب تورات نیز، یهودیان از ازدواج کردن با بیگانگان منع شده و حتی این کار را گناهی بزرگ شمردهاند. از لحاظ دین یهود، مرد و زن باید یهودی باشند و الا عقد آنها صحیح نخواهد بود. در یهودیت، ازدواج اتباع غیر اسرائیلی با اسرائیلی نیز ممنوع اعلام گشته است.
در اکثر ادیان الهی، مراسم عروسی از جایگاه بالایی برخوردار است. هر دین طبق سنتی که دارد مناسک خاصی را برای اجرای مراسم دارا میباشد.
ما در مقاله زیر به بررسی این موضوع که مراسم عروسی یهودیان چگونه است میپردازیم.
معنی ازدواج در دین یهود
یهودیان، ازدواج را عقدی میدانند که دو نفر به واسطه آن برکت را از خدای خویش طلب مینمایند. این قراداد کتبی از جانب شوهر به زن داده میشود. به این قرارداد کتوبه میگویند. در یهودیت، هدف از ازدواج، تقلید نمودن رابطه ادم و حواست. هر یک از آدم و حوا برای ایجاد خانه و زندگی و کلا جهانی هماهنگ از همدیگر پشتیبانی نمودهاند.
یهودیان معتقدند که فرزند داشتن مطلوب است اما نبود آن، نیاز به ازدواج کردن را مرتفع نمیسازد. خاخامها تاهلها را وظیفه آرمانی آقایان تلقی میکنند. آنها معتقدند که زنها مکلف به ازدواج نبوده و وظیفه داشتن فرزند به عهده مردان است.
آنها معتقدند ازدواج، فقط به دو نفر ختم نمیشود. بلکه ازدواج اتحادی است که میان دو خانواده بوجود میآید. پس در جشن ازدواج، بایستی خانواده گسترده دو طرف حضور یابند. همین نکته دلیلی میشود بر کثرت شرکت کنندگان در این جشنهای ازدواج. در مراسم عروسی یهودیان معمولا از ۳۰۰ نفر به بالاست.
سن مناسب ازدواج در میان یهودیان چه سنی است؟
یهودیان برای مردان ۱۸ سال و برای دختران ۵/۱۲ را سن مناسب ازدواج میدانند. آنها این سن را بلوغ دختران میدانند. پدر دختر میتواند دختر خود را قبل از بلوغ شوهر دهد. ولی اگر دختر راضی نبود، ازدواج خود به خود فسخ میگردد و به طلاق نیازی نیست.
یهودیان میگویند که مرد برای زن گرفتن محدودیتی ندارد. البته برخی نیز زن گرفتن مرد را در ۴ زن محدود نمودهاند.
آداب و رسوم مراسم عروسی یهودیان
ما در اینجا به ذکر برخی آداب و سوم مراسم عروسی یهودیان میپردازیم:
• کارت دعوت عروسی یهودیان دو زبانه است. یک زبان انگلیسی و زبان دیگر عبری است. بعضی افراد در کارت دعوتشان، جملاتی از تلمود و تورا درج میکنند.
• در رابطه با آداب مراسم عروسی یهودیان باید گفت که در هنگام خواندن خطبه عقد، عروس خانم و آقای داماد به زیر سایبانی به اسم چوپاه میایستند. در زیر چوپاه، نباید عروس و داماد هیچ گونه زیور آلاتی داشته باشند.
• در طول مراسم، خطبهای به نام کتوباه با صدای بلند خوانده میشود. این خطبه قراردادی است که در آن وظایف آقای داماد بیان میشود و این از دیگر آداب مراسم عروسی یهودیان است.
• عروس خانم ۷ مرتبه به دور آقای داماد گشته و سپس سمت راست او میایستد.
• گفتنی است که در مراسم عروسی یهودیان رد و بدل نمودن حلقه، ازدواج را رسمی مینماید. داماد در مراسم، حلقه را به دست عروس خانم میکند. در مقابل عروس نیز اگر بخواهد حلقه را به دست آقای داماد بکند باید این کار را پس از مراسم انجام بدهد.
• آقای داماد و عروس خانم، یک لیوان شیشهای را داخل پارچهای میگذارند و سپس آن را با ضربات پا خرد میکنند. این کار آنها میتواند چند معنا داشته باشد.
یک معنای آن میتواند این باشد که ازدواج نیز مانند شادی، غم خواهد داشت. معنای دیگر آن این است که با این کار، تعهد میدهند که در سختیهای زندگی کنار هم باشند. مراسم عروسی یهودیان با شکستن لیوان یا جام پایان مییابد.
• پس از مراسم، برنامه رقص، موسیقی و غذا برگزار میگردد. مادر عروس تاج گلی بر سر داشته و دخترانش به دور او میرقصند. پدر بزرگ و پدر عروس نیز میرقصند. سپس با بستن کمربندی خاص، مردان یهودی نیز میرقصند. در پایان نیز عروس خانم و آقای داماد نیز با یکدیگر میرقصند.
والدین عروس خانم و آقای داماد نیز در ازدواج فرزند آخرشان میرقصند. میهمانان، عروس خانم و آقای داماد را که به روی صندلی نشستهاند را از زمین بلند نموده و به سمت بالا میبرند.
میهمانان با گرفتن دستهای یکدیگر، حلقهای تشکیل داده و با پای چپ جلو آمده و با پای راست به عقب میروند. این رقص، میان یهودیان مرسوم است. میهمانان به دور عروس چرخیده و برایش آواز میخوانند. آنها با این کار عروس را شاد میکنند.
مراسم شام نیز به این صورت است که داماد نانی را با تخم مرغ تهیه میکند. بعضی از عروس و دامادها، تکههای خرد شدهای از آن را بر سر میزهای میهمانان میبرند. آنها با این کار به میهمانان خوش آمدگویی میکنند.
• عروس خانم و آقای داماد شمع روشن میسازند.
میقوه،کابالت پانیم و جشن بادکن
مراسم عروسی یهودیان پر از مراسم سنتی است. چنانچه در مراسم عروسی یهودیان شرکت نمایید، حتما موارد زیر را مشاهده مینمایید:
• عروس پیش از مراسم عروسی به میقوه میرود. میقوه نشانه آمادگی معنوی و پاکی معنوی است. این جشن مخصوص به یهودیان سفارادی است. در این جشن اقوام و دوستان جمع شده و با میوه و شیرینی پذیرایی میگردند.
• تقریبا از یک هفته قبل از مراسم عروسی، عروس و داماد یکدیگر را نمیبینند. علت خاصی برای این کار وجود ندارد. اما آنها اعتقاد دارند که دوری و جدایی، لذت دیدار دوباره را افزایش میدهد. همچنین عروس و داماد به خاطر تدارک مراسمات تحت فشار هستند. این کار باعث میشود که ناخواسته همدیگر را اذیت نکنند.
• طبق سنت یهودیان، با عروس خانم و آقای داماد مثل ملکه و شاه رفتار میشود. پیش از مراسم، زوجین برتخت سلطنت نشسته و دوستان و آشنایان دورشان جمع شده و برای آنها آرزوی خوشبختی میکنند.
کابالت پانیم، تشریفاتی است که پیش از مراسم عروسی اجرا میشود و در آن هر یک از عروس و داماد به صورت جداگانه به میهمانانی که دعوتشان کردهاند خوش آمدگویی میکنند.
• در این روز عروس و داماد توبه میکنند. یهودیت ازدواج را نوعی کیبور فردی میدانند. روزی که روز بخشش است.
• در انتهای مراسم عروسی یهودیان تشریفاتی برگزار میشود که به آن جشن بادکن میگویند. در این تشریفات، آقای داماد چهره عروس خانم را با یک چادر میپوشاند. این کار نمادی از وظیفه تامین امنیت و همچنین حمایت آقای داماد از عروس خانم است. در پایان این مراسم، عروس خانم کلاهی را بر سر آقای داماد میگذارد.